Lyssna inte på din kropp

När någon säger att man skall lyssna på sin kropp, typ, ”känna efter”. Blir jag ofta lite orolig.  Varför? Häng med här så skall jag förklara. Varför jag tycker det är en dålig idé att lyssna på sin kropp, om ens kropp drivs av moderna förströelser som… bland annat socker….

🍁 Lite bakgrund

Våra kroppar tror nämligen att vi fortfarande lever som man gjorde för 10 000 år sedan. Den har inte förstått att vi lever i en digital värld, där vi har tillgång till allt, alltid. Hela tiden och i överflöd och att risken för att svält är mycket, mycket liten.

Så om du lyssnar på din kropp, så tror jag ärligen inte att du hör din kropp säga, någonting. Bara tillvanda beteenden som ger sig tillkänna. Högt och ostrukturerat kommer önskemål från kroppen till din tanke. Men tro inte att det är din kropp-kropp som pratar. 😅

När jag guidar klienter och coachar människor och när jag överhör människor ute i livet, hur de pratar om sina kroppar, om sin hälsa och om sina önskemål, så vet jag att det är många därute som tappat kontakten med sig själva. Det låter kanske hårt, men det beror inte på att vi är dåliga människor, det beror på att vi inte lever i linje med kroppens liv. Så som den var/är konstruerad att leva. Glöm inte att det är starka krafter som styr livsmedelsindustrin och underhållningsindustrin. Så att vi inte skall ha tid att stanna upp och känna efter.

Så om din kropp vill sova, eller röra på sig. Om den vill fasta eller om den är hungrig. Eller om den behöver lite återhämtning. Eller lite värme och kärlek. Eller bara lite stilla stunder.

Nu när vi lever i ett konstant tillstånd av att alltid kunna få vad vi vill (nästan) så är det svårt att inte alltid vara lite sugen eller aldrig helt mätt och alltid lite seg. Som en kollektiv hjärndimma, man inte kan sova bort.

🧐 Varför är det så?

💫 Dels för att vi inte lever efter vår dygns rytm. Den cirkadiska rytmen att gå upp när det ljusnar  och släcka lampor och mobiler när det skymmer.

💫 Dels för att vi konstant äter och moffar. Vi känner inte efter. Om vi äter för att underhålla oss, eller tröst eller för att vi känner oss ensamma. Och när vi äter för andra saker än hunger, tenderar man att hellre äta en kaka, lite chips, ett glas vin eller glass, än en morot. Man skall väl få unna sig? Och de där ”moffa-sakerna” innehåller både tillsatser och socker. När vi äter socker blockeras vårt mättnads hormon, så att vi inte känner när vi ätit klart. Det gör att vi ofta överäter eller så äter för lite när vi skall äta (middag och lunch) och kompenserar det med att småäta.

💫 Eftersom vi äter så mycket kolhydrater, svajar vårt blodsocker rejält (ni vet berg-o dalbanan) och det gör att kroppen bara vill ha mer. Att ha kolhydrater som enda energikälla är instabilt Så vi springer omkring som uppskruvade kaniner med för mycket insulin i blodet. Och det i sin tur tar oss längre och längre ifrån den där enkla människan man var menad att vara.

💫 Och med ett svajande blodsocker och för mycket insulin blir vi också lättare negativt lättpåverkade och mår inte alltid så bra. Dessutom så är det svårt att sova när insulinet virvlar runt i blodet.

❌ Så att lyssna på sin kropp är en ganska dålig idé

Om den hela tiden skriker efter snabba kickar, vare sig det är socker eller upplevelser. Vi har inte tålamod att göra en sak i taget. Vi vill ha konstant underhållning. Vilket gör att det där mindfulla som jag och andra i min generation är uppvuxen med, inte kommer naturligt.

Och är vi inte mindfulla så stressar vi upp oss (omedvetet) och utsöndrar mer stresshormoner som ger våra kroppar helt felt signaler.

⏳ Om du lever i linje med livet

Om du inte har cravings, sötsug eller känslan av att du behöver unna dig ?
Ja, då kan du lugnt lyssna på din kropp, när den säger Mat (inte socker) och VILA (att kanske inte träna) att SLAPPA (för att läsa en bok eller filosofera)

Grattis säger jag! 💛

↩️ Det är aldrig försent!

Känner du istället att
-Nja, jag är nog på den andra planhalvan, där din kropp skriker;d
-socker
-gör mig pigg igen
-ge mig något, för jag dör nog av hunger nu

Vad du än har hört, så kom ihåg att det är aldrig försent att ändra kroppens signalsystem! Att ge den ett språk!

🔥 Du behöver bara programmera om den!

Låter det jobbigt- trust me det är det inte.
Det tar mellan en till tre veckor att få kroppen att förstå att det där med snabba kickar inte är hållbart eller särskilt effektivt. I vårt program lär du dig hur du skall manövrera din urtidskropp i ett modernt samhälle, med alla de frestelser som finns där ute.

Let´s do it!

Cecilia Hedstrom

Innehåll

Relaterade artiklar