Blir man yngre av att fasta?

av | maj 4, 2024

Skrivet av: Cecilia Hedstrom
Skrivet av: Cecilia Hedstrom
Att hjälpa andra till en bättre hälsa är min största drivkraft.
DELA INLÄGGET

Ja, faktiskt är det så. Dessutom kommer du kommer att bli piggare, skapare och öka din närvaro. Sänka inflammationsnivåer, minska risken för demenssjukdomar, diabetes typ 2 och cancer. Du får djupare sömn och fler goda tarmbakterier. Minskat sötsuget och plattare mage. Så varför ska man fasta? Anledningarna är många. Visst låter det nästan osannolikt, men det är sant!

Nu tänker du kanske att, det där har nog bara någon hittat på. För visst låter det nästan lite för bra?
– Men, detta är vetenskap mina vänner. Att om man stänger munnen lite längre. Helst lite mer än 16 timmar (gärna 24h) i sträck, får man uppleva alla dessa fantastiska resultat.

Vi fastat till och från genom hela vår vår evolutionära historia, fram till industrialiseringen när allt gick, typ käpprätt åt skogen. Kanske inte riktigt så illa, men övervikt tillsammans med undernäring är ett helt nytt fenomen. Över 50% av den amerikanska befolkningen är överviktig. Sverige ligger inte lika illa till, men vi är snart där. Ett scenario jag aldrig trodde var möjligt i Sverige när jag växte upp på 70-talet.

Jag vill påminna om att det inte handlar om att vara smal eller räkna kilon. Men midjemåttet avslöjar obarmhärtigt många aspekter på hur våra kroppar mår. Och bukfetma är det sämsta. Då ligger nämligen våra organ inbäddade in fett och får inte alls den stimuli från muskelsammandragningar som de bland annat behöver. Cirkulationen blir på det stora hela sämre och kroppen skapar inflammationer som sedan leder många otäcka följdsjukdomar.

Visst vill du hänga med på någon av våra fastor? Följ oss på Instagram så kan du vara med på vår måndags-fasta, varje måndag.

Det kommer fler inlägg om fastans förtrollande egenskaper och vittnesmål från andra som fastat och upplevt en förbättrad livskvalité.

En fin dag önskar vi er!
/Cecilia, Nordic Day