Välj din ost med omsorg -Ystenzym nej tack!

av | jul 2, 2024

Skrivet av: Cecilia Hedstrom
Skrivet av: Cecilia Hedstrom
Att hjälpa andra till en bättre hälsa är min största drivkraft.
DELA INLÄGGET

Vi måste skaffa oss mer kunskap, så att vi vet när vi kan göra bra/bättre val. För det handlar inte bara om vår hälsa idag utan också i framtiden, för gör vi inte rätt val nu kanske vi inte kan göra några val i framtiden. för det finns inga alternativ kvar.

Här kommer ett enkelt val du kan göra redan nu;.

  • Som att välja rätt Mozarella ost. Dom smakar lika men innehållet skiljer sig. Den ena innehåller klassiska ingredienser som komjölk, salt och löpe. I den andra har man bytt ut löpe mot Ystenzym (namnet är förvirrande för när vi tänker på enzymer så är det något nyttigt) Ystensym är (Aspergillus Niger) svartmögel!

Så please, läs innehållsförteckningen när du handlar.
Göra medvetna val nu, för snart kommer livsmedelsindustrin att diktera alla villkor (redan nu har det för mycket makt) på hur vår mat kommer att produceras i framtiden.Och jag lovar dig, vi vill kunna välja!!!

Så om du inte förstår vad en produkt innehåller, köp den inte. Hitta ett bättre alternativ. Ställ krav på din handlare. Bli en medveten konsumet och köp ren mat.

Buffel eller bluffel?

Dessutom så köper iallafall jag Mozarella för att jag vill ha en klassiks ”buffelmozarellan” . Men med snarlika utseenden så tror man att båda innehåller just buffelmjölk. Producenterna vet att vi har bråttom, att vi gör ganska omedvetna val. Så att sätta en lite gladare färg på förpackningen löser många av deras problem. Eller snarare, vår okunskap gör det enkelt för dem. Skillnaden i pris är ynka 5 kronor.

Den enzym som gör att oss bildar heter Kymosin och den finns naturligt i ostlöpe. Sedan några år tillbaka tillverkas den med hjälp av genteknik, och då tillverkar man något som heter Aspergillus Niger, Svartmögel.  Arla säger att ”det finns inga spår av mikroorganismerna från svartmöglet kvar i enzymet och därmed inte i ostarna”.

Mögelsporer

Men kan de verkligen garantera att inga mögelsporer finns kvar i enzym och ost? Knappast och de undviker frågan genom att smygsvara diffust med sin vaga formulering. Det är mögelsporer man reagerar på med allergi – inte själva mikroorganismen.

All mögel producerar mögelsporer och det räcker med nanogram till mikrogram för att ge allergi. Och även om vi inte känner av någon allergi i samband med osten, så tänk efter hur många tillsatser du äter på en dag. Tillsammans kan det vara en stor anledning till den där tröttheten, segheten och olusten att göra saker. För det är precis vad låggradigallergi gör.

Så ge dig själv chansen att bli ditt bästa jag genom att:

  • Handla av lokala småskaliga bönder/lantbruk
  • Läs innehållsdeklarationen och bestäm därefter om du vill köpa just den produkten, det vill du inte 😉!!
  • Ställ krav på din handlare