🐝
Jag börjar nästan gråta när jag tänker på hur hårt ett litet bi jobbar. Vet ni att det krävs 185 flygturer för ett bi att samla ihop till en tesked honung? Rätt imponerande faktiskt. Därför önskar jag att vi visar de hårt jobbande bina och biodlarna mer respekt. Genom att köpa äkta Svensk honung!
✅ Lyssna noga nu, för detta är viktiga grejer!
Om honung skall få kallas honung, måste 100 procent av honungens innehåll komma från binas nektar- eller dagginsamling. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung.
MEN…
…om det står att blandningen är av EU-honung och icke EU-honung på förpackningen, kan vi som konsumenter inte veta om honungen är äkta eller inte. Vid analyser har man upptäckt att viss honung innehåller annat än honung. Exempelvis blandar man i sirap och socker för att få en billigare produkt. Hela 46 procent av den honung som importeras till EU bedöms vara falsk, enligt en undersökning från EU:s anti-bedrägeribyrå som gjort 320 kontroller.
Och det mest skrämmande är att man fortfarande tillåter import. För ca 60% av all honung kommer från andra länder. Puh…. Dessutom finns det inte någon lag på att ursprungslandet måste anges, så det är nästan omöjligt att veta var honungen kommer ifrån och om det verkligen är äkta honung i burken. Undantaget är dock Akaciahonungen som aldrig stelnar utan håller sig naturligt flytande på grund av att den har en hög halt fruktsocker. Men den är lika är ganska dyr, så är den billig. Så
Support your local bi-odlare! Så klart! 🇸🇪
🍯 Flytande honung är flytande av 4 anledningar
- Honungen är nyslungad (vilket den bara är en kort period, sedan kristaliserar sig
- Honungen har värmts upp
- Honungen på ett eller annat sätt innehåller tillsatt socker
- Acazia honung är natulrigt rinnande, men äkta är mycket, mycket dyrare än vad den falska är
Nyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. Den flytande honung som finns i butik är sällan svensk och om den är svensk kommer den till slut att kristalliseras. Om den inte gör det har den troligtvis blivit värmbehandlad, vilket innebär att alla eventuella nyttiga ämnen i honungen är borta.
Honungskollen
Så om något är för billigt för att vara sant och för sött för att vara naturligt, ja då är det nog inte en naturlig produkt. Så står du där och velar mella en billig rinnande honung och en fast Svensk honung. Så välj den äkta, bidra inte till att fuskarna tjänar mer pengar. Men vill du ändå köpa den billigare, köp vanligt socker så har du iallafall köpt en riktig produkt.
KÖP SVENSKT – KÖP SVENSKT 🇸🇪 – KÖP SVENSKT 🇸🇪 – KÖP SVENSKT 🇸🇪 – KÖP SVENSKT – KÖP SVENSKT